Sebellátó

Orvos(el)vándorlás I.

2013. november 27. - Sudeck

Sokan hallják a hírekből, hogy sok orvos megy el ... stb. előnyét - hátrányát szerintem mindenki ismeri, hazudnék ha azt mondanám én még sose gondolkodtam azon a bizonyos "Mi lenne ha ..." kérdésen. Bár hallja az ember a lehetőségeket, azért más itthonról nézni.

Ma a véletlennek köszönhető egyébként, hogy feljött a téma, ugyanis az egyik traumatológushoz beugrott egy háziorvos ismerőse, aki pár hét múlva Norvégiában vállalt el egy szintén háziorvosi állást. Kint az alapvető sebek ellátását is a háziorvosnak kell ellátnia, de mivel ez itthon nem dívik (miért is?) ezért bejött, hogy ellesse az alapvető mozdulatokat, hogy az alapokkal tisztában legyen kiérkezésekor. 

Miután hazajöttem, az egyik híroldal blogposztjai közt pedig erre lettem figyelmes:

Bemutatkozik a bristoli kórház csapata.

post_147066_20131121133313.jpg

via http://pauszkoepkoedoe.tumblr.com/ 

Ez azért a legfinomabban is megfogalmazva: durva. A csapat több mint harmada magyar, de Boris, Katerina és Mohammed is tősgyökeres brit állampolgároknak tűnnek. Engem mondjuk az etnikai hovatartozásuk történetesen nem érdekel, elvégre biztos jók a szakmájukban. Lassan ott tartunk, hogy azok a bizonyos hátrányok amiket a kint tartózkodás jelent és szinte mindenhol említenek (olyan mint nyelvi korlátok vagy, hogy "külföldön csak lábtörlő leszel az egészségügyben" - egyik kedvenc Profom elszólalása)  gyakorlatilag szinte eltűnnek, hisz az orvos csapat akár magyarul konzultálhat egymás közt, biztos összetartóak, személy szerint csak sok sikert tudok kívánni nekik.

További példa, amit egy másik, szintén az Egyesült Királyságban dolgozó orvos blogjáról szedtem:

Doctors Abroad A&E London.jpg

Látható, hogy nem derogáló kiírni, akár arabul, hogy mi hol van, akkor nem valószínű, hogy pont téged kergetnének el onnan.

Nem ide tartozik, de személyes megjegyzésként csak kibököm, hogy ilyenkor jöhet egyébként a felismerés: érdekes... kint a magyar - román - szlovák tud egymással dolgozni, békésen élni, míg otthon a TV előtt ülve csak a mocskolódás megy. Degradáló az egész.

UPDATE: Időközben már más is átvette a sztorit, a korábban már hivatkozott oldalon találkoztam Vakmajom írásával: http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/27-vakmajom/4157- , de a szikeblog is megosztotta facen

A bejegyzés trackback címe:

https://sebellato.blog.hu/api/trackback/id/tr315648751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása