Sebellátó

Az élet kevésbé napos oldala (3.)

2014. február 23. - Sudeck

Már rég nem írtam blogbejegyzést, van is néhány poszttémám, amit sajnos időhiány miatt eddig nem tudtam megírni. Tegnap túrázni voltunk a Mátrába, bár nem volt olyan jó idő, azért volt ennek a ködös-latyakos időnek is a szépsége. Üröm az örömben, hogy mikor hazajöttünk, az ABC előtt lelakatolt biciklimről ellopták a hátsó kereket. Ezt azért eméssze meg mindenki. Nem magát a biciklit lopták el, hanem magát a hátsó kereket. Ha már ennyire ********** valaki, akkor legalább lopná el az egészet, nem? Hihetetlen.

20140223_153412.jpg

Másik sztori: Túra alatt, észrevettem, hogy kisebb baj lesz, mert a fogínyem egy kissé begyulladt. Máskor is volt már ilyen, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. A túra végére, már éreztem, hogy nem lesz ez egy nászmenet, az egyik tömött fogam, elkezdett lüktetni. Otthon aztán egy forró fürdő és rövid kikapcsolódás (Banshee s2e07 - nem két fillérből csinálják ezt a sorozatot se) után átmenetileg kisimultak a ráncok. Hajnali 2-ig.Azóta gyakorlatilag, kelek-fekszek. A fájdalom hol erősebben - hol gyengébben, de folyamatosan jelentkezik, ráadásul terjed a rohadék. Másnap délután van most, belázasodok... ez már nem babra megy. 

Hívom a fogorvosom (aki kb. az egyetlen aki hétvégén hajlandó foglalkozni bárkivel is), mondom gáz van, erre jön a válasz: okés, viszont sajnos tegnap mentem el síelni, egy darabig nem tudok segíteni. Másfél órás netes keresés után, feladtam, semmi gond, irány a FOK épület, elvégre hol ne lenne ügyelet az egész megyébe, ha nem ott. Asszisztenssel találkozok, mondom mi van, erre válasz: "Nem tudjuk ellátni, mert nincs eszközünk. Jöjjön vissza holnap." WUT? Hogy nincs eszközük? No ez kész...

Én azt értem, hogy a fogorvosi ellátást gyakorlatilag teljesen privatizálták Magyarországon, de nem igaz, hogy ennek ellenére törvényileg nem lehetne szabályozni, hogy legyen normális ügyeleti ellátás. Ha a klinikáról elküldenek melegebb éghajlatra, akkor hol találjak segítséget ebben az egész megyében? Direkt fél évente járok fogorvoshoz, direkt rendesen mosom a fogam, hogy az ilyen eseteket elkerüljem... arról meg személy szerint nem tehetek, hogy genetikailag a fogállományom gyakorlatilag hulladék. Szerencsére van itthon lidokain spray, meg 3 szem algopyrin, ezzel valahogy kibírom holnap reggelig.

Valószínűleg, most a fájdalom beszél belőlem, mindenesetre 1 szó mint 100: ez nem normális. A posztot a Canossa járás újabb részeivel fogom majd frissíteni. Holnap elvileg van fogászat gyakorlatom, ha mást nem akkor ott illene valamit akciózni.

UPDATE 1.: Reggel szájsebészet Dg.: Periost mand. l.s. Th.: incisio, betadinos átmosás, gumidrain kivarrva. Javasolt: Antibiotikum szedése, fájdalomcsillapítás, jegelés. Rp.: Curam Duo 1000 mg 2x1 , Fortedol 2x1 (kombinálva Algoflex fortével), Curasept 20%. Egyébiránt: Egész nap 37.5-38.0 közötti láz. Márc 4re beutaló fogdokihoz 

UPDATE 2.: Kiderült, hogy az alig egy éves tömésem alatt secunder caries alakult ki, ez okozta a fogínygyulladást, alatta pedig a dentindestrukció akkora volt, hogy érintette a bifurcatiot is, így ki kellett húzni. Nem kellemes, de jó kezekben könnyen, gyorsan és pik-pak végeztünk

És hogy mi ebből a tanulság? 1. Ha már nagy lenne a tömés a foghoz viszonyítva, egyszerűbb ha bevállalod a körülményesebb de biztosabb gyökérkezelést és rakatsz rá egy coronát. Tovább fogja bírni. 2. A traumatológián kívül volt szerencsém megtapasztalni, hogy milyen az amikor a 11-es penge nem a te kezedben van és higyjétek el, még ha tudjátok, hogy megbízható kezekben vagy, akkor sem kellemes. Mindezek ellenére nem tudok elég hálát megfogalmazni a szájsebésznek, mert tényleg nagyon profi munkát végzett végig, annak ellenére, hogy kezdetben csak látásból ismertük egymást, máskülönben mégiscsak úgy mentem be mint kis elefánt a porcelánboltba. Sokadrészt viszont találtam egy olyan helyet, ahol még talán a traumatológiához képest is többen vannak. Nem hittem hogy lesz ilyen :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sebellato.blog.hu/api/trackback/id/tr715828427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása