Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sebellátó

Így kerüld el a traumatológiát tavasszal...

2014. április 03. - Sudeck

Itt a tavasz, jönnek a kerti munkák, így szaporodnak az esetszámok is szépen, lassan a traumán. Nem árt pár dologgal tisztában lenni, így gondoltam írok róluk.

Az hagyján, hogy a hobbi kertészeknek nagyobb az esélyük a balesetre. Évente több ezer ilyen esetet látnak el Magyarországon, a férfiaknak pedig ötször nagyobb esélyük van ilyen jellegű sérüléssel a traumán kikötni. A sufni éles szerszámai a leginkább balesetveszélyesek. Gereblye, sövényvágó, elektromos bokornyíró, metszőolló de még egy ártatlan virágláda is kórházba juttathat bármelyikünket. Nagy-Britanniában évente 5000 ilyen sérülést látnak el, a legnagyobb főbűnös pedig a fűnyíró. Esést követő izomszakadás, törmelék okozta vágás, szemsérülés, lábujj amputáció avagy kézujj baleset mozgó pengék tisztítása közben. Mondani se kell ha benzines fűnyíróval dolgozik az ember, jobb ha kerüli a tüzet. 1999-ben dokumentáltak egy brit esetet, ahol egy fűnyírótraktorral túl közel mentek egy tábortűzhöz, a traktor benzintankja, majd arról a kertész ruhája is lángra kapott. Kétségbeesésében a kert végében található folyóba ugrott az illető, de egy örvény elsodorta és megfulladt. Két tazmániai szomszéd pedig egy régi vitát úgy akart lezárni, hogy egymást kerti törpével dobálták. Az egyik homlokon találta a másikat, akinek a koponyája betört, így gyilkossági kísérlet miatt elítélték.

És hogy hogyan kerüljük el a traumatológiát:

  1. Ne igyál munka előtt/közben! - az esetek egy részében a munka előtt a férfiak picit felöntenek a garatra, így gyorsabbnak tűnik a munka. Hosszú távon viszont nem kifizetődő.
  2. Ha valamit nem tudsz magad megcsinálni, kérj segítséget! - a haverral együtt is fel lehet aprítani a fát, nem kell egymagad megcsinálni. Így elkerülheted, hogy véletlen megugorjon a láncfűrész alatt a fa, esetleg megcsússzon a fejsze... nem kell ecsetelni, hogy milyen sérüléseket lehet belőle szerezni
  3. Tartsd karban a szerszámaid! - "Nem akarta elvágni doktor úr!" hallottuk már nem egyszer - bölcsebb megfelelően karban tartott szerszámokkal dolgozni
  4. Légy körültekintő! - Nem árt ha megnézed hova megy az a fűnyíró, hogy húzod vissza. 
  5. Ha valamihez nem értesz, ne csináld! - Nem vagy tisztában a rotációs kapa minden funkciójával? Kapd elő azt a használati utasítást, nem véletlenül találták ki. 

Ezzel kapcsolatos esetbemutatás:

A fűnyíró megakadt egy vakondtúrásban, nem állították le, visszarántotta a bácsi, pont a lábára. Megoldás: lágyrészrekonctructio, amputatio befejezése. (balga voltam, hogy a végeredményt nem fotóztam le, de legközelebb már igyekszem olyat posztolni)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebellato.blog.hu/api/trackback/id/tr635735346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása