Sebellátó

Miért jó zöldfülűként vidéken gyakorlatot szerezni?

2014. augusztus 06. - Sudeck

Tegnap újra meglátogattam az ügyeletet, rég' suturázgattam már, kell a gyakorlat alapon. Korábban is előfordult már, hogy itt aztán minden megtörténhet, de néhanapján tényleg rájön az ember arra, hogy mennyivel másabb, adott esetben akár érdekesebb lehet egy vidéki városi ügyelet egy budapestinél.... Mostanra gyűlt össze kb. annyi eset, hogy érdemesebb talán egy poszt formájában összegyűjteni, felsorolni.

Idegentest-eltávolítás

Papucsdarabtól kezdve a szögbelövős történetig szinte minden akadt egy éven belül, mégis az igazán érdekes esetek nem is biztos, hogy a leglátványosabbak. Tavaly nyáron egy bognártüskét (pontyfélék hátúszójának elején lévő, vagy első úszósugarat jelenti, mint utólag kiderült) kellett kiszednünk egy tenyérből, ami filézés közben akadt bele derék horgászunkba. Bárhogy próbáltam visszakeresni a röntgenképet, nem találtam... pedig a 3x1mm-es darab igazán kifogott mindenkin. Mivel porcos, ezért a képen látszik, viszont olyan apró, hogy alig lehet megtalálni, sajnos fel kellett hozzá tárnunk az aponeurosis palmaris vetületében szinte minden részt, hisz annak rendje és módja szerint elcsúszott korábbi helyéről.

De hasonlóan trükkös volt annak a nádvágónak az esete, akinek tenyér dorsalis oldalán állt bele a nádszál, 10 centis szúrcsatornát hagyva maga után. 

Kerti/Földi munkákból származó balesetek

Már korábban is posztoltam a kerti munkák veszélyeiről, ez nyárra is igaz sajnos. Tegnap szinte megállás nélkül jöttek be a kaszások :D. Élezés közbe a nyakát vágta meg, vagy beleállt a kasza a lábába... amit csak el lehet képzelni. De az is furcsa volt amikor 2 hónapja egy férfi láncfűrésszel a mellét vágta le. Hogy hogyan, arra maga sem tudott választ adni.

Most olvastam az Indexen a beinduló juhászképzésről... velük is lehet találkozni a traumán, főleg amikor körmölnek, esetleg vágják a gyapjat. Nem gondolná az ember, hogy még van aki ezt űzi, pedig pedig...

Nem utolsó sorban azért az utóbbi fél évben az alföldi régió fura eseteivel mindig felhívta magára a figyelmet. Gondoljunk csak a legutóbbi leptospirrózisra, vagy a márciusi pentán-mérgezettekre. 1 szó mint 100: Ha valaki érdekes, nem mindennapi eseteket akar látni, annak csak nyitott szemmel kell járnia és előbb-utóbb találkozni fog velük.

Megj.: A mai poszt valszeg nem nagy eresztés, nehéz még visszaszokni a gép mögé, próbálom felépíteni a protézis-replantációs posztsorozatot (some nasty stuff in the house), amivel bőven el fog menni az idő... közben pedig próbálnék érdekesebb eseteket is bemutatni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sebellato.blog.hu/api/trackback/id/tr306578801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása