Sebellátó

Kici, occó, orvoszi cuccok? Irány az Ebay... (2)

2014. január 14. - Sudeck

Szerencsére a technika fejlődésével gyakorlatilag lehetőségek végtelen tárházával találkozhatunk a neten, csak észre kell vennünk. Nem csak szakkönyvet, de gyógyszer(eke)t, sebészeti eszközöket és relikviákat is lehet venni különféle online áruházakban.

Az egyik gödöllői ismerős így tudott venni Iphonehoz bevizsgált EKG monitorozó tokot. A betegek nagy része így is csak pislog mint hal a szatyorban, hogy wtf. Az EKG-t le is lehet egyébként menteni a telóra, aztán felhőbe fellőve, gyakorlatilag bárhol elő lehet kapni újból. (normális EKG monitor 40e-től indul, határ a csillagos ég) A rendszer fényévekkel le van maradva (a kartonozó DOS program win7-en egyszerűen zseniális :D), de a lelkiismeretesebb dokik azért próbálnak haladni a korral. Alább látható egy bemutató videó az egészről:

Egyik haverommal betadine-t és hidrogén-peroxidot akartunk venni otthonra, ha beleset van otthon, akkor azt is el tudjuk látni, anélkül, hogy a traumára be kellene ugrani, de mikor megláttuk a horribilis hazai árakat egyből nyúltunk a gép után. Vicc, hogy 2 dl H2O2 a gyógyszertárba 3-400 forintos áron van, a neten portugáliából 2 litert tudtunk ugyanennyiért venni postaköltséggel együtt (!). Ugyanez érvényes a betadinra, annyi különbséggel, hogy az Taiwanról jött. 

Főorvosok, szakorvosok a szakmájukba vágó régebbi szakkönyvek és eszközök ajándékozásától általában elalélnak. Kiállítják a szobájukban, mesélnek róla, régen hogyan csinálták.... (így van az egyik urológusnál pl. a Kovács-féle kőmosó katéter kirakva, ami régebben frenetikus egy eszköz lehetett) bármilyen alkalomra kiváló választás itt kezdeni.

Ami engem ledöbbentett az az, hogy az Ebayen gyakorlatilag plasztinált modelleket is lehet kapni, ami azért felvet bizonyos etikai aggályokat (legalábbis bennem). Nyilván oktatási célra vannak kipreparálva a modellek (legtöbb ilyet Pesten az Anatómiai múzeumban látni, de egyetemek bőrklinikáján illetve a patológián is találkozhat velük az ember szép számmal) de mégis, hogy ezzel kereskedjenek? Számomra kicsit beteges. És akkor még nem is említettem azt az 1800-as évek végén meghalt ember holttestét, ami ajándék koporsóval szintén oktatási célra kiváló állapotban eladó szintén ugyanitt. Megmondom őszintén nem is tudom, hogy egyáltalán legális-e ezeket nemcsak, hogy eladni, de akár venni is elvégre mégiscsak szervekről van szó. Bár itt is ki lehetne térni, hogy hány medikus szobájában van elfekvőben egy egy koponya, de az meghaladná jelen poszt terjedelmét... Egyébként hogy mire is gondolok és hogyan is néz ki ez alább láthatjátok:

ebay2.png

ebay1.png

Személy szerint a posztot amúgy az ihlette, hogy sikerült Ausztriából 19€-ért egy német nyelvű általános sebészeti könyvet rendelnem a booklooker.de segítségével (Thieme Chirurgie Schnitt für Schnitt). Ez töredéke a medicinás áraknak(Az egyik vizsgám előtt 1 nappal vettem észre, hogy a Gaál Csabából hiányzik 25 oldal. Szarul kötötték, blokk természetesen már sehol, így visszavenni nem fogják. Költői kérdés: Akkor ha megveszek egy ilyen könyvet, akkor mind az 1300 oldalt nézzem át egyenként, hogy megfelelően van-e kötve? Ritkán veszek eredetibe könyvet az áruk miatt, de amit ha megveszek az legalább lenne megfelelő minőségű... Mindegy, legközelebb már jobban fogok figyelni ha 15.000 Ft felett vásárolok). Amúgy általában használtan, makulátlan állapotban rengeteg ilyen könyv van leértékelve. A faszi teljesen megértő volt, annak ellenére, hogy nem másnap utaltam neki Paypal-on az ünnepekre való tekintettel. A hátrányt is meg kell említeni: a Hermes jelenleg nem találja a lakcímem :D, ennek ellenére remélem, hogy ami késik, nem múlik és még a hónapban megérkezik.

UPDATE: Teljesen véletlenül észrevettem, hogy ma a Totalcar is az online vásárlással foglalkozik: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/01/17/almaid_kutyui_harmadaron/

A bejegyzés trackback címe:

https://sebellato.blog.hu/api/trackback/id/tr485709330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása